Alles bij elkaar maakt het ons blij om iets voor een ander te betekenen, te laten zien dat het mogelijk is om een negatieve ervaring om te zetten in iets heel positiefs. Maar bovenal zijn we dankbaar dat we de mogelijkheid hebben om een financiele bijdrage te kunnen leveren aan door ons geadopteerde borstkankeronderzoeken van KWF Kankerbestrijding
Categorie: Adoptieprojecten
Nieuw adoptieproject: “Betere zorg en screening bij erfelijke borstkanker”
Nationale infrastructuur voor integratie van onderzoek en zorg voor Nederlandse vrouwen met familiair risico op borstkanker.
- Projectleider: Matti Rookus
- Instituut: Antoni van Leeuwenhoek/ Nederlands Kanker Instituut
- Budget: € 1.779.418,17
- Gestart: augustus 2020
“25% van de gezonde vrouwen in niet-mutatie, hoog-risico families ontvangt onterecht geen screeningsadvies. Een betere risico-inschatting, ook voor mutatiedraagsters, zal de borstkankerscreening verbeteren waardoor de sterfte aan borstkanker ook bij jonge vrouwen wordt verlaagd. Borstcontrole die meer gericht is op de echte hoog-risicogroep zal tot een verbeterde kwaliteit van leven en meer genezing leiden.”
1e Adoptieproject “Earlier detection of breastcancer by computer assisted decision making in screening”
Uitgevoerd door Dr. ir. N. Karssemeijer
De Stichting Hart voor Borstkanker heeft 1400 euro naar dit onderzoek over kunnen maken. Inmiddels is dit onderzoek afgerond.
2e Adoptieproject: “Changes in mammographic density and breast cancer risk”
Uitgevoerd door: Dr. C.H. van Gils
Onderzoek naar vrouwen met een zeer dicht mammografisch borstweefsel die meer kans hebben voor het krijgen van borstkanker. De Stichting heeft 5000 euro naar dit onderzoek over kunnen maken.
Ook dit onderzoek is inmiddels afgerond.
3e Adoptieproject: “De ontwikkeling van een voorspellende test om gerichte behandeling van triple-negatieve borstkanker mogelijk te maken”
- Uitgevoerd door: Dr. C.R. Jimenez, Dr. J. Jonkers en Prof.Dr. P.J. van Diest
- Start: november 2014
Ongeveer 15 % van de borstkanker patiënten heeft een triple-negatieve soort en vooral jonge vrouwen worden hierdoor getroffen, met een slechte prognose.
4e Adoptieproject: “Borstkanker beter opereren met een hyperspectrale camera”
Uitgevoerd door Prof.Dr. Theodoor Ruers
- Startdatum: 1 januari 2018 met een looptijd van 4 jaar
- Financiering: KWF € 430.849.80.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat men met 90% zekerheid kan bepalen of er tumorcellen in snijranden van het weggenomen weefsel zitten. De onderzoekers willen de techniek geschikt maken om grote stukken weefsel te kunnen overzien.
Dit kan leiden tot een betere verwijdering van de tumor terwijl er meer gezond borstweefsel zal worden gespaard.
Klik hier voor het artikel op de site van KWF